Sørlandsperlen
Vipestarr (Carex extensa) tilhører den gruppen av grasliknende planter bare botanikere ''elsker'', eller iallefall kan holde styr på (det er hundrevis av arter). Av våre rundt 100 starrarter er vipestarr blant de absolutt mest eksklusive, med mindre enn en håndfull voksesteder langs kysten fra Kragerø til Arendal. Den trives bare i såkalte saltenger, som finnes innerst i kiler og lune bukter, og er svært nøye med at den kun blir ''våt'' en kort periode hver dag.

Jeg hadde gleden av å utvide kunnskapen om vipestarrens utbredelse tidlig på 60-tallet, og disse lokalitetene har jeg besøkt årvisst siden da. Planten klorer seg fortsatt fast, men fordi jordbruket er blitt mekanisert og kyrene får kraftfor, om dyreholdet i det hele tatt eksisterer , så er saltengene på vei til å gro helt igjen og vipestarrens voksesteder er akutt truet. Når en plantepopulasjon i et helt fylke skrumper inn til et hundretalls individer, kan man lure på hvor lenge det tar før det hele er over...

Vipestarr blir 10-30 cm høy, er grågrønn av farge, og har noen ytterst karakteristiske støtteblad under aksene som har gitt artens dens norske navn.
Bildet inngår i albumet Red List - Naturfotografene har et felles ansvar for å dokumentere naturverdier, enten de er ''fotogene'' eller ei. Dette ansvaret kan vi ikke skyve fra oss, i jakten på de hardtslående og kreative bildene.

Mitt lille bidrag er å vise bilder av plantearter som står på vår nasjonale ''rødliste''. Dette er akutt truete arter som før vi får sukk for det er tapt for vår flora for alltid. Mange av artene lider av å være ukjente utenfor fagfolkenes rekker og er i tillegg ofte lite ''pene'' i klassisk, menneskelig sentrert tankegang. Det er ikke deres feil, de har uante kvaliteter om vi bare ser etter, og verdsettes ikke dette, er det til syvende og sist oss det går utover.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-01-28 13:20:41
    Versjon #2
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger794
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_74874} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (37)
Eliza A.
Elegant komposisjon.
Duse, vakre farger.
Bra skarphet.

Eliza
Eskil O.
Enkelt, veldig enkelt, ikke så veldig spennende.

Eskil.
Birna R.
denne bildeserien har ingenting med ''veldig spennende'' å gjøre. les teksten.

Eskil O.
Det er lite å utsette på teksten....ingen ting.

Eskil.
Birna R.
så hvorfor skriver du slike kommentarer, da? virker som poenget med disse bildene har gått hus forbi.
Eskil O.
Siden du spør: Jeg kommenterte bildet, ikke tekst og bildet.
Avslutter!

Eskil.
Birna R.
indirekte belyser du jo hele problemstillingen. morsomt, på et sørgelig vis.
Hege K.
Hvis dette skal være et artsbilde (noe jeg antar pga. den detaljerte teksten) savner jeg å se litt mer av planten for å orientere meg.

Mener forøvrig å ha sett denne planten flere steder ved Bamblekysten. Synes den er vakker i all sin enkelhet jeg.

mvh,
Hege
Avsluttet .
må si jeg synes dette var en kul sak
som sikkert kan jobbes enda mer med
Birna R.
hege: du blander den nok sammen med saltsiv eller noen av de andre ''grasliknende'' greiene den trives i lag med.

oversiktsbilder av slike planter gir svært lite, siden artskarakterene ligger mest i akstoppen. derfor utsnittet. kan gjerne legge ut versjoner med habitus, om du ønsker.

Caroline M. S.
Jeg er enig med Eskil. Jeg tror dette bildet er kjedeligere enn det hadde trengt å være, og jeg tror det er blåfargen i bakgrunnen som får meg til å synes det er lite spennende. For planten i seg selv med de lange stråene synes jeg ikke ser kjedelig ut.

Det er greit (og bra) at du har satt deg fore å vise utrydningstruede arter og at ''spennende'' ikke har vært noe mål for serien, men i hvert fall jeg blir noe usikker på hva slags kommentarer du egentlig ønsker. Kan vel ikke bare skrive: ''Sett, lest og lært noe nytt om en plante jeg aldri har sett, lest eller hørt noe om før. Bra og takk''. :-) He, he - kanskje du burde holde kurs for oss i hvordan gi billedkommentarer til artsbilder (når man ikke skal si noe om det tekniske eller utsnitt - siden du tidligere har sagt at du ikke er interessert i det med mindre det skulle være åpenbare feil/mangler ved bildet)? Hvordan ville du selv kommentert dette bildet?

Ellers må jeg si jeg er imponert over hvor mye du kan om planter (både de over og under vann)! :-)
Nils L.
Så langt jeg kan se har du fått med de viktigste delene for å foreta en artsbestemmelse. Diverse tekniske data ligger alltid med slike bilder i dokumentarsammenheng uansett. Som regel er det vel kun tegninger av planter som har med hele planten, inkl. røtter osv. - En skal jo ikke røske opp ting ukritisk bare for å fotografere.... :-)
Komposisjonen er ganske elegannt. Blåfargen bak blir jeg ikke helt fortrolig med, men den fungerer fint i denne sammenhengen. Vanndråpene gjør seg. - Er denne avblomstret....?
Mvh Nils :-)
Birna R.
blåfargen er havet og det er ''voksestedet''.

hensikten med denne serien har jeg sagt klart ifra: det er å vise bilder av arter som er akutt truet av utrydding. bildene er artsdokumentasjon, og skal forstås i den hensikten. min jobb som naturfotograf er å få frem det som er *karakteristisk*, ikke det som er ''pent'' eller ''spennende'', for da er det helt andre motiv jeg personlig ville ha jobbet med.

aksepter at naturen har en egenverdi, verre er det ikke. vannet i en elv har verdi selv om det ikke renner gjennom en turbin. f.eks.

folk kan selvsagt få skrive hva de vil, men å kritisere et bilde for at det ikke er ''spennende'' i denne sammenhengen er jo fullstendig bortkastet tid og møye. tåler jeg å få høre rakt-på kommentarer, så får de som gir slike, tgåle det samme tilbake.

ang. kunnskapen du nevner så har jeg jo faktisk fullt opptjent pensjonspoeng i den sektoren kunnskapen kommer fra.
Birna R.
og nils: arten er fredet og det er ikke lov å plukke den.
Tarjei Ekenes K.
jeg synes bilder av planter i leksikon o.l
som regel er drit kjedelig å se på

med de fine linjene i dette bildet har du
gjort noe mer enn et artsbilde.

det liker jeg veldig godt !

spesiellt den ''stilken'' som strekker seg til toppen av
bildet er veldig kreativt.

det jeg ikke liker så godt, er måten du avslutter diskusjonen
med eskil, når han inrømmer at han ikke så teksten.
hvis noen legger seg ned, sparker man ikke.
mulig dere har en eldre diskusjon på gang,
hva vet jeg?

samme det, jeg liker ihvertfall
komposisjonen veldig godt !

:-D ! son tarjeiav !

Nils L.
:-) det forklarer blåfargen.... tenkte ikke så langt. - tenkte litt på himmel jeg da først...

- Min kommentar om å ''røske opp'' var tiltenkt akkurat det du skriver. Det er mye en egentlig ikke skal plukke.

Mvh Nils :-)
Kai-Wilhelm N.
Hm, mener jeg husker denne her fra en lun bukt ved Kr.sand. Men det var når jeg var liten, kan være jeg så (husker) feil...
Beskrivelsen av vekstplass stemmer. Er det utelukket at den kan være i det området? Kan ta en titt til våren.

Bildet: elegant.

mvh
-kai
Hans Olav S.
Synes den ene grønne stengelen gikk litt langt til topps, og at du kanskje kunne kuttet mye i toppen. Hva er poenget med å vise at den strekker seg til værs, når du ikke har med avslutningen?
Takk for lærdommen om planten forresten. Det er vel poenget med denne bildeserien, å lære oss dottere opp i botanikk :)

MVH
Hans Olav
Birna R.
Kai: det er temmelig sikkert saltsivf (jujncus gerardii) du har sett. vipestarr be først funnet på skåtøy ved kragerø på 40-tallet og var ikke kjent fra andre steder her i norge før jeg fant den etpar steder mellom tvedstrand og arendal på 60-tallet. arten er ved sin nordgrense og synes ikke å trives noe særlig, for spredningsviljen (eller -evnen) har ikke vært stor og det er iallefall på de stedene jeg kjenner til. snart ''slutt'' med vipestarren.
Birna R.
HOS: den ''grønne stenglen'' er et støtteblad, veldig typisk for denne arten.

noen botanikkoppløring blir det neppe, men kanskje et naturfoto-perspektiv.
Caroline M. S.
Aha - nå ser jeg at Nils og Tarjei har ''holdt kurs'' - man kan altså sammenligne dine artsbilder med hvordan artsbilder pleier å se ut og hvor mye av det karakteristiske du har fått med. Sånn sett må jo dette være et virkelig godt artsbilde.

Også vil jeg legge til en presisering: Det er utsnittet ditt av planten jeg ikke synes er kjedelig. Det er godt mulig at jeg ikke hadde lagt merke til en slik plante ute i naturen, men du har fått den til å se både spennende og vakker ut. Særlig det med det lange strået som fortsetter ut av billedet. :-)
Nils L.
Kurs og kurs.... Husker da litt fra biologien på gymnaset ( det het det da) - Dessuten er begge mine forreldre lærere innen naturfag bl.a. - og har alltid prøvd å ''lære'' mine søsken og meg om alle slags planter vi kom over og forståelse for naturen..... Tingen er at en eller anna har jo tatt bildene i bøkene også.... - Ville forbause meg om ikke Bjørn har bidratt i ny og ne ....

Mvh Nils :-)
Ann F.
Det du skriver i teksten til serien er viktig, og jeg er helt enig med deg.

Bildet er severdig som det er med sine fine linjer, men kanskje man i tillegg kunne trenge mer av omgivelsene for å kunne kjenne igjen arten, eller for å vite hvor man skal lete for å finne samme.
I alle fall vi som overlevde naturfag på barneskolen ved å ''låne'' en eldre kusines herbarium.
:-)

Min rent personlige smak kunne ønsket litt mer smell i blåfargen bak. LITT. Og at den røde elipsen over øvre aks ikke var der.
Mvh Ann
Birna R.
ingen fare ann, bare ekte botanikere ''klarer'' denne. de er til gjengjeld glad for at det røde er det, husk at artskarakterer *må* komme godt frem. noe som viser at ''normale'' visuelle vurderinger ikke er gangbare.

vann som avbildes med innfallsvinkel nær ''grazing angle'' reflekterer det meste av innfallende lys fra himmelen og skal således fremstilles like lys som vannflaten faktisk er. husk at planten er bare rundt 10 cm høy.
Ann F.
Rent botanisk gir jeg meg - som vanlig.
:-)
Kommentaren var ut fra mitt eget visuelle syn, så ta den for det den er verdt sånn sett.
Mvh Ann
Kjartan T.
Bare et raskt spørsmål, er det bare Vipestarr som har disse støttebladene? (De kommer virkelig godt fram på bildet.) Eller har saltsiv, som også er nevnt her, nokså like kjennetegn?

Prøver bare å suge til meg kunnskap på et felt der jeg kan for lite.
Avsluttet .
Dette ga meg overhodet ingenting...
Likevel, jeg liker serien din.
Eller hva er tanken bak det egentlig?

Øyvind A.
Litt vanskelig å kommentere her siden jeg ikke har noen referanse i form av å kjenne til denne fra før. Men uansett, jeg liker den stramme komposisjonen.
Jeg blar en del i blomsterbøker av ymse slag, og det som slår meg er at kvaliteten på reine artsbilder ofte er så som så, selv for vanlige arter. Så behovet for gode artsbilder er utvilsomt tilstede. Det er bra at flinke folk kan drive med slikt også.
mvh Øyvind
Birna R.
jeg har lagt inn en ''versjon'' med saltsiv, slik at folk skal se denne arten siden den er nevnt titt og ofte. for meg som botaniker er det ubegripelig at noen ikke kan se forskjellen, men større ulikheter enn dette har passert før.

øyvind a. har er klart poeng med hensyn på artsbilder, som regel er de tatt av folk uten fotografisk bakgrunn og det merkes. hovedproblemet med artsfotografering er at det ikke er særlig givende (fotografisk sett) for de nsom utfører dette, og engasjementet har lett for å bli deretter.

EOH: ingen kommentarer, slike utspill besvares ikke.
Mikael L.
Fin artbild! Gillar sättet du har dokumenterat det på när det gäller komposition och bakgrund.
/Mikael
Kai-Wilhelm N.
Joda, den har jeg sett, men det er faktisk den andre jeg lurte på om jeg har sett i tillegg (V1).
Gror den oppover, eller kryper den?
Er stilken ''løs sprø'' eller seig som saltsiv

-kai
Birna R.
stengel og blader er veldig seige, kai.

vipestarr hører til en svært vanskelig seksjon i den store starrslekta, så det trengs adskillig mer enn en visuell likhet for å fastsette rett navn. jeg kjenner vipestarren svært godt og synes de ner meget karakteristisk i utseendet, men arten erdårlig bekskrevet i floraene.
Avsluttet .
Mye av kritikken som langes ut her blir fryktelig tøysete, gitt forutsetningene og bildets kvaliteter.

Det er minst to forhold som gjør dette interessant. Bildet balanserer på et barberblad når det gjelder balanse. Det holder akkurat såpass at komposisjonen i seg selv blir utfordrende. Nummer to: Den visne antennen over et av aksene (?) skaper ytterligere uro i den vel plasserte balansen. Det får meg til å betrakte dette et par ganger til.

For min egen del er teksten til ettertanke. Jeg har selv beveget meg rimelig langt fra den artsdokumentariske og rasjonelle sjangeren. Estetikk er min bane. Det er helt sikkert plass til begge deler, men oppfordringen fra den meningsmodige botaniker er interessant nok. Kanskje burde flere av oss som fråtser i naturopplevelser, dokumentere disse?

Bra bilde, på fler enn en måte

-k
Birna R.
jeg lager også ''estetiske'' blomsterbilder i massevis kjell, men hvor enn visuelt stimulerende de måtte være, så har de liten dokumentasjonsverdi. det er simpelthen et aspekt ved naturfotografiet som vi må forholde oss til. hvem skal vise ''folk flest'' hvilke verdier naturen har, om ikke de som fotograferer den?
Avsluttet .
Fin artsdokumentasjon. Bra linjeføriing. Likte dette.
Avsluttet .
Du har nok rett i det.

Men misforstå meg ikke, jeg har sett flere gode eksempler på estetikk i dine bilder. Og så tar jeg noen artsdokumentariske innimellom også, da. Fx bilde nr. 97701 .

Bortsett fra bildet her, synes jeg din serie er meget viktig og tankevekkende ift. nettop formidleingen av artenes særpreg i en slik utryddingstruet situasjon som du beskriver.

-k
Johan G.
'Konvertert'' til todimensjonalt, eller bruk av flater om du vil, er meget fint utført !
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu